onsdag 23 juni 2010

Sovvanor

Tänkte dela med mig lite av våra barns sovvanor. Det är ju alltid ett aktuellt samtalsämne småbarnsföräldrar emellan.

Frida som nu är 2 år och snart 11 månader sover natt mellan kl 20 och 08. Såklart varierar det men om jag lägger till plus minus en timme så är vi ganska nära sanningen. Ungefär en gång på två veckor är hon vaken mitt i natten, i bästa fall räcker det med ett vattenglas så somnar hon om, och i värsta fall kan det ta 2-3 timmar innan hon slocknar igen. Hon sover inte alls på dagen längre men det händer att hon somnar i bilen på de mest opassliga tiderna. (Frida har i tiderna blivit kurad med Anna Wahlgrens sova-hela-natten kur, eftersom hon inte sov en hel natt på 10 månader och vi föräldrar var minst sagt utmattade.)

Valter som är 8½ månaders gammal sover natt mellan kl 20 och 06.30. Eller ja, det varierar väldigt mycket vilken tid han vaknar, allt mellan 5 och 7. Mitt önskan är att också han ska börja sova till 8. Vi har att jobba på. Valter sover 2 lurer på dagen, den första en 10 tiden och den andra en 16 tiden. Allt från 45 minuter upp till 2 timmar. Inget klart mönster där. Valter har ända från födseln sovit ungefär en miljon gånger bättre än sin storasyster, så jag klagar verkligen inte. Hur många 8månaders babysar sover egentligen så här bra på natten?

Imorse behagade minikillen vakna 06.30. Gäsp tänkte jag eftersom jag varit uppe på natten med storasyster. I en och en halv timme försökte jag få honom att somna om (jag steg upp varannan minut och lade honom tillrätta), då gav jag upp och gick för att värma en mjölkflaska. Han blev sådär lagom dåsig av att dricka och skulle säkert ha somnat om om inte storasyster skulle ha vaknat just då.

Jag skrev ju att Frida är vaken på natten en gång på 2 veckor ungefär, nu när maken är borta har hon varit vaken 2 av 3 nätter. Det är just typiskt, det är annars han som tar hand om henne när hon skriker på natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar