fredag 9 december 2011

Nedsatt hörsel

Jag behövde kolla upp mina öron eftersom min hörsel försämrats märkbart på 5 år så jag besökte örondoktorn igår. Redan på 2006 var den nedsatt och nu när den kollades hos arbetshälsovården i oktober hade den försämrats ännu mera. Jag har verkligen haft stora nojor över det här och var helt livrädd innan besöket. Det är ju inte så att jag direkt lider av min hörselnedsättningen i vardagen, bara ibland kan jag ha lite svårt att höra vad folk säger om det är mycket oljud runtomkring. Jag var såklart helt säker på att det blir hörapparat för min del. Hos doktorn togs tre olika hörseltest/kurvor och även han kunde konstatera att den nog är lite nedsatt. Han, som förövrigt var helt fenomenal öronläkare, trodde att min hörselnedsättningen är genetisk och konstaterade till min stora lättnad att jag inte behöver några hjälpmedel ännu. Men det kan bli aktuellt om sådär fem, tio år om den försämras ännu mera. Han försäkrade mig även om att hörapparaterna i dagens läge bara är små knappar som man stoppar in i öronen och de syns knappt. Jag fick order om att komma tillbaka för kontroll med några års mellanrum och genast ta kontakt om jag tydligt märker att den försämras.

Gissa om det ramlade ett stort berg från mitt hjärta! Jag var så lättad och trött hela kvällen efteråt att jag sov flera timmar på soffan och förflyttade mig till sängen klockan nio där jag fortsatte att sova.

Så kom ihåg att prata långsamt och högt när ni pratar med mig :-)

1 kommentar:

 1. Hej Sara,
  Vad skönt att din hörsel inte försämrats så mycket som du var orolig för.
  Öronläkaren gjorde helt rätt i att avdramatisera det här med hörapparater - det finns jättebra, snygga grejer, och de kan hjälpa dig jättemycket, även vid en liten hörselnedsättning.
  Grejen är att det sliter enormt mycket en att behöva anstränga sig för att uppfatta vad andra säger - tro mig, jag vet precis hur det är.
  Dessutom - om man väntar för länge blir det svårare att börja med hörapparater. Hjärnan vänjer sig av med att höra vissa ljud.
  Mitt tips är att du ska ringa till Hörsellinjen på 0771-888 000 eller www.horsellinjen.se. Informatörerna där gav mig jättebra tips om att få bättre hörselsituation. Kostar inget, drivs av HRF.
  Lycka till!

  SvaraRadera