torsdag 5 september 2013

Ännu om vinterkläderna

Först och främst vill jag tacka för alla kommentarer, tips, råd och tankar gällande vinterkläderna. Tack!

Jag vill också göra klart att märken inte spelar någon roll hos oss, bara kläderna fyller sin funktion, är varma och hållbara, ser bra ut och är prisvärda! Ett kriterium är att plagget skall hålla mera än en säsong, och gärna gå att ärva från barn till barn. Jag har inget emot färger, men jag har märkt med mig själv att jag alltmer tänker på att ytterkläderna skall vara i någon neutral färg så de passar både pojkar och flickor. Jag klär ogärna Valter i rosa och Frida har inget emot andra färger än pink. Om man handlar kvalitetskläder av något känt märke kan man efter att man själv använt dem i flera säsonger sedan ännu få en liten slant för dem om man säljer dem på loppis har jag kunnat konstatera. 

Gnejs kollektion ser bra ut och verkar helt ok, de påstår att de är specialister på att göra bra och prisvärda kläder. Den allra minsta overallen gillade jag inte färgsättningen på så den skulle jag inte beställa. Däremot Supershape junior halaren var fin, men nu duger inte halare åt Frida längre, nej byxor och jacka ska det va, och den finns inte i Valters storlek! Eventuellt ska jag försöka få beställt ett par Tass tossor åt Ronja. Det står dock ingenstans på deras hemsida om de levererar till Finland, så det kanske strandar där. Jag känner inte till om det finns återförsäljare i Finland.

Isbjörn of Sweden har jag läst om på Kakkakaffe bloggen och hon gillar kläderna till sina barn. Det tycks vara svårt att få tag på Isbjörn kläderna när man bor här mitt ute i ingenstans, isbjörnshopen levererar endast till Sverige och återförsäljarna i Finland finns i Helsingfors. Jag tycker inte om kläderna som är tvåfärgade och snedrandiga, de skriker 80-tal, men riktigt fina var t.ex. Igloo overallerna och Ski pant byxorna gillar jag då de går högt upp. De här kläderna skulle vara roliga att testa. 

Molo och Ticket to heaven vinterkläder har jag heller ingen erfarenhet av. Ännu. Jag har hört mycket bra om båda och utseendemässigt tilltalar de mig, största delen. Problemet är att, så vitt jag vet, inget av  märkena säljs i någon butik i Jakobstad eller Karleby. Närmast i Vasa kanske, om ens där. Jag borde nog slippa till Helsingfors och handla, visst?

Jag hittade en röd Baby baggie halare för -50% åt Ronja på Tickets hemsida så den klickade jag hem. Ronja kommer mestadels att sitta i vagn eller pulka i vinter har jag på känn. Eventuellt börjar hon kunna gå mot vårvintern, hon fyller 1 sista januari och våra barn ha börjat gå båda två när de varit 13 månader. Att gå på utsidan i full vintermundering är inte det lättaste så även om hon kan gå på insidan är det inte sagt att hon kan gå ute. Jag har också en gammal "lådhalare" sparad som är lite mindre som hon troligen kan ha i början av vintern, och så har vi en Po.p dräkt i storlek 80 sparad efter Frida (och deras kusin) som hon förhoppningsvis kan ha senare i vinter. Jag har köpt ett par begagnade Tepsut skor, som jag ännu inte fått hem, som förhoppningsvis passar. Mössor och handskar får vi köpa sen när halaren kommit hem.

Reima och Lassie kläder har vi haft åt barnen och de har varit riktigt bra de också. Men de behöver nästan vara tec för att hålla vatten och vind ordentligt. De ytterkläder vi haft mest av är ändå Polarn och pyret och jag har aldrig blivit besviken. Bara lite på en rosa mellansäsongsjacka som tappade färg ganska fort, men i övrigt får de tio poäng av mig. Polarn och pyrets kläder håller från barn till barn, de är vattentäta, vindtäta och ser bra ut. Valter kan ännu ha sin gröna Po.p vinterhalare från förra vintern, åtminstone halva vintern, det som jag är på jakt efter åt honom är en dräkt, jacka och byxor. Jag har eventuellt tänkt prova på KappAhls vinterkläder åt honom. De är åtminstone prismässigt överkomliga.

En vän tipsade om lekmer.fi webshopen häromdagen. Därifrån beställde jag en riktigt fin Tenson parka jacka åt Frida till halva priset. Beroende på hur den ser ut när den kommer tar jag ställning till vad hon annat behöver. Hon vägrar som sagt halare. En dräkt från Polarn och pyret ligger nära till hands, de är dyra men det kommer ju två användare tätt efter. Sorel skorna från förra vintern borde jag gräva fram och prova på barnen, om de inte passar tror jag det blir Viking. De är pålitliga. Eller Kuoma.

Summa summarum är att även jag är ganska "kranttu" när det gäller barnens kläder. Men jag vill ju att de hålls varma och torra och ser propra ut. Och så är det ett av mina få intressen!

7 kommentarer:

 1. Jag kollade med Gnejs och tyvärr levererar de inte till Finland och de har inga återförsäljare här. man måste känna någon i sverige som beställer från deras sida och sedan skickar paketet vidare. Så det är ju prackot... De har som plan att om något år börja sälja till övriga nordiska länder.

  /iita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå just så, det var ju tråkigt! Jag har ju Lotta i Sverige som säkert sku fixa det där åt mig men jag tror det får vara. Hittade nå liknande tossor, Stonz, som finns att fås här i landet.

   Radera
 2. Vi ska testa KappAhls Kaxs overall åt Louise i år. Det stod mellan den och Po.p´s. Köpte en rosa, men så har vi ju ingen efter henne heller. Åt Eddie köpte jag redan ifjol en Didriksson svart halare nr.120 som var alltför stor då och borde passa i år. Han har också en Po.p vinterjacka som väl är 110 (men hoppas den räcker till hela vintern) med byxor från hm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var just till KappAhl, de hade tag 3 betala 2 på alla barnkläder så jag passade på att förutom jacka och byxor åt Valter också köpa ett par värmebyxor åt Frida. Där sparade jag 50 euro! Nu hoppas vi att Kaxs är bra!

   Såg i ett reklamblad från CM att de säljer Viking och Kuoma skor billigare nu, ett tips ifall nu behöver skor.

   Radera
 3. Jepp såg det jag med och troligt vis behöver båda skor! Har kuoma kvar efter Eddie i fint skick men nr.21 & 23 å det verkar som L behöver nr.22 :/ Typiskt! Kuoma dög inte åt herrn så får väl lov att köpa viking,men de var ju lite billigare nu.

  SvaraRadera
 4. Här har vi haft 3 kaxs halare och de har faktiskt varit bra, barnen har varit varma och torra och halarna har hållit ihop en hel säsong trots trädklättrande etc. I år testar vi en Everest halare åt damen men den känns inte lika bra som kaxs så få se...

  SvaraRadera
 5. Tips, tips! Molo säljs vid Riemuli i Kokkola.

  SvaraRadera